Slovacii sunt chemati sambata sa aleaga un nou Parlament, intr-un scrutin in care opozitia social-democrata este cotata invingatoare in fata coalitiei de centru-dreapta, zguduita de un scandal de coruptie, relateaza AFP.
Un sondaj efectuat inainte de aceste alegeri anticipate crediteaza social-democratii (Smer-SD) fostului premier Robert Fico cu 39,7% din intentiile de vot, ceea ce le va oferi 75 de fotolii de deputati din totalul de 150 ale parlamentului unicameral.
"Nu ma astept nici la un miracol, nici la o catastrofa. Slovacia are nevoie de un guvern pro-european deoarece primeste de UE mai multe decat ofera", a afirmat Fico, dupa ce a votat.
"Daca UE ne arata solidaritate, trebuie sa le-o aratam si noi", a adaugat el.
In a doua cea mai saraca tara din Zona Euro, unde somajul afecteaza 13,7% din populatia activa, partidul Smer-SD a castigat puncte electorale promitand noi impozite pentru persoanele bogate si pentru societatile care inregistreaza profit.
Acuzat adeseori de populism, Fico, in varsta de 47 de ani, doreste sa desfiinteze cota unica de impozitare de 19%, sustinuta de mediul de afaceri, pentru a majora impozitele la 25% pentru persoanele ale caror venituri anuale depasesc 33.000 de euro.
Crestin-democratii (KDH), creditati cu 10,4% din intentiile de vot, ar putea forma o coalitie cu Smer-SD, desi au fost aliati cu partidul de drepta SDKU-DS al actualului premier, Iveta Radicova.
Investit in iulie 2010, guvernul cvadripartit al doamnei Radicova a suferit un esec in parlament in octombrie 2011, in timpul unui vot legat de intarirea Fondului de salvare din Zona Euro (FESF).
"Regret profund ca un prim guvern ne-comunist nu a reusit sa-si duca la capat programul", a afirmat Radicova, care este decisa sa renunte la politica pentru a preda la Universitatea Oxford.
Partidele de centru drepata sunt penalizate in urma unui scandal de coruptie care a izbuncnit in decembrie.
Publicat pe internet de un anonim, un dosar denumit "Gorila" a relegat legaturile stranse dintre liderii politici si grupul de investitii Penta, gratie inregistrarilor efectuate intr-un apartament din Bratislava de Serviciul de informatii (SIS) in perioada 2005-2006.
Actualul sef al diplomatiei, Mikulas Dzurinda, liderul SDKU-DS, era la acea epoca prim ministru. Guvernul sau a procedat atunci la reforme care includeau privatizari si deschiderea in fata investitiilor straine.
In urma scandalului "Gorila", SKDU-DS este creditat acum cu 5,1% din intentiile de vot, in conditiile in care in 2010 obtinuse 15% din voturi.
In noaptea dinaintea scrutinului, circa o mie de oameni au defilat in Bratislava scandand "Tradare!" si afisand pancarte pe care scria "Gorilele in inchisoare!".
Marsul a degenerat in cofruntari cu fortele de ordine si mai multe persoane au fost arestate.
Primele exit-poll-uri vor fi anuntate la inchiderea birourilor de vot, la ora 21,00 GMT iar primele rezultate partiale in noaptea de sambata spre luni.
sâmbătă, 10 martie 2012
VIDEO Alegeri parlamentare in Slovacia: Social-democratii sunt considerati castigatori, dreapta este penalizata puternic de scandalul Gorila
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu