marți, 24 aprilie 2012

Un tanar roman plin de sperante

O dimineata insorita. Un tanar plin de speranta trage de o valiza in care are o parte din trecut, mult din prezent si toate visurile pentru viitor. Are mare grija de biletul de avion, biletul spre o viata mai buna, spre o tara mai civilizata, in viziunea sa. Cateva ore mai tarziu aterizeaza pe aeroportul London Luton. Se simte atat de bine, de norocos, de privilegiat incat se abtine cu greu sa nu strige de fericire. Este convins ca se afla la doar un pas distanta de rai. Da, o bucatica de rai pe Pamant din care va face si el parte de azi inainte.

A muncit mult acest tanar roman, a demonstrat in tara sa natala ca merita o sansa in plus de la viata. Acum sansa lui este de-asi continua studiile la Universitatea din Londra. Perseverenta l-a ajutat sa castige o bursa aici si stie deja ca va deveni un om de succes.

Strabate strazile Londrei si se bucura de fiecare cladire vazuta, de fiecare om, floare, masina, chiar si de aerul pe care il respira. Nu-l deranjeaza vremea ploioasa si rece. Oricum nu-i placea vara torida pe care a lasat-o in Romania. Vrea doar sa vada Podul Londrei, Palatul Buckingham, Catedrala St. Paul si toate locurile la care viseaza de cand era copil. Stie ca sunt multi romani in uk, dar vrea sa isi faca prieteni englezi. Inainte sa plece din Bucuresti s-a documentat, a descoperit site-urile unde poate intalni romani online uk, stie barurile si restaurantele unde poate intalni conationali, dar lui nu-i place ideea de romani in londra. Vrea sa creada ca el este singurul, poate chiar primul roman care ajunge in Regat si ca o sa-i convinga pe toti oamenii care ii ies in cale ca romanii sunt ca el: destepti, ambitiosi, visatori, dar muncitori.

Nimeni si nimic nu putea spulbera visele unui baiat de 20 ani. Nimic inafara de cruda realitate. Dupa ce a vizitat tot ce vroia, dupa ce s-a cazat, la doar cateva zile distanta de la sosirea sa, incepe sa fie lovit. Nu fizic, pentru ca intotdeauna a evitat violenta, ci psihic. Daca la inceput era mandru sa spuna oricui il intreba ca este roman, acum incepe sa creada ca nu este cea mai buna idee. Il doare acest lucru. In incercarea de a cunoaste mai bine orasul, a ajuns cu metroul in zone care pareau a fi rupte de realitate. De realitatea inchipuita de el, cel putin. A vazut zone impanzite de emigranti, de oameni care traiesc dupa alte reguli, apropiate de cele ale junglei, de grupuri de golani care jignesc sau chiar molesteaza fete pe strada. A vazut ceea ce credea ca nu exista: zona murdara a Londrei. Si mai mare i-a fost surpriza cand a vazut ca in acele zone romanii sunt foarte putini sau chiar deloc. Adica, sunt si alte natii care strica imaginea UK. Si atunci nu poate sa se abtina sa nu se intrebe: de ce despre acesti oameni nu a citit scandaluri in ziare?  De ce doar romanii sunt considerati cersatori, cand el vazut pe strada si arabi, polonezi, rusi, ucrainieni, chinezi, negri etc. A vazut si romani, dar acestia sunt in minoritate printre emigranti. Un numar infim de oameni ai strazii au aceeasi limba natala ca si el. In schimb, a intalnit cativa conationali in cartierul in care locuieste el, intr-una dintre zonele civilizate ale Londrei. Sunt ospatari, bucatari, vanzatori sau doctori.

De ce imaginea UK vazuta acolo, cu ochii lui, nu este nici pe departe cea mediatizata atat de intens? Si de ce a vazut anunturi uk in care este specificat clar ca nu se accepta romanii? Cine a implementat aceasta idee in capul strainilor, ca romanii ar fi un fel de leprosi? A hotarat ca trebuie facut ceva, dar pentru asta avea nevoie de ajutorul altor romani. Alti romani aflati pe acele meleaguri. Da, a decis ca daca vrea prieteni adevarati, acestia nu trebuie sa fie straini. A inceput prin a cauta pe marea unire uk, un loc virtual de intalnire al romanilor din Marea Britanie. Acolo a gasit oameni de calitate, s-au intalnit, s-au imprietenit si au hotarat sa schimbe lumea. Sau macar o parte. Grupul lui de oameni de calitate din Romania devine din ce in ce mai mare si toti vor acelasi lucru: sa arate britanicilor si lumii intregi ca romanii pot face tot ce vor, atata timp cat isi doresc cu adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu