miercuri, 2 mai 2012

Romanii in UK – o certitudine

O privire globala asupra emigrantilor britanici, avand romanii in prim plan

Marea Britanie este cea mai intransigenta tara din Uniunea Europeana. Neapartenenta sa la spatiul monetar comun european si, mai nou, la acordul privind deficitele bugetare, contribuie laimaginea sa de rebela Europei. Iar daca aruncam un ochi si asupra legislatiei muncii, in special a celei referitoare la dreptul de munca a cetatenilor straini ne dam seama ca nu ar trebui sa fie o destinatie foarte cautata. Totusi, statisticile contrazic „evidenta”. Romanii in UK sunt o comunitate deja constituita si stabila. Multi concetateni ajung aici lucrand in domenii ca asistenta sociala sau constructii, insa nici numarul celor care lucreaza in domenii ceva mai specializate, ca IT sau medicina nu este de ignorat.

 

Romanii in UK – infractori?

Se pune, pe buna dreptate, intrebarea de ce romanii care lucreaza in UK nu sunt implicati in scandaluri infractionale, la fel ca cei aflati in Italia sau Spania. Raspunsul nu poate fi decat unul extrem de nuantat. Mai intai intra in ecuatie factorii obiectivi: distanta mai mare, implicand inclusiv traversarea Canalului Manecii si lipsa unor linii auto direct spre Marea Britanie. Astfel se creaza un filtru care va exclude o buna parte din aventurierii care vor sa ajunga in tari mai ofertante fara a avea insa un angajament ferm din partea unui angajator local. Iar, desi ofertele de munca in UK sunt din ce in ce mai multe, acestea se adreseaza unor categorii sociale mai putin predispuse la actiuni infractionale.

 

Romanii in UK – o picatura in ocean

Factorii subiectivi sunt legati in special de perceptia populatiei autohtone, atat fata de fenomenul emigratiei in sine, cat si fata de categoriile care s-au conturat din ce in ce mai evident in peisajul social si cultural al Marii Britanii. Din pacate, aici intervine si o latura rasiala, avand stranse legaturi cu politicile colonialiste ale imperiului britanic de la inceputul secolului. Din acest punct de vedere, prezenta etniilor sud-asiatice si a celor central africane este o consecinta fireasca a prezentei si, in special, a intereselor economice britanice desfasurate decenii bune in aceste parti ale lumii. In acest cadru larg al problematicii, ramanii din Marea Britanei raman o componenta nesemnificativa. Bine, din perspectiva britanica, pentru ca pozitia a Romaniei ca parte activa a procesului, ramane cel putin neclara.

 

Romanii in UK – cauza si consecinta

Recentul recensamant a subliniat inca o data, daca mai era necesar, depopularea tarii, ca rezultat al emigratiei masive si a alarmantei scaderi a natalitatii. In contextul globalizarii, este poate o consecinta fireasca. A fi permanent tentat de o viata mai buna si a fi capabil de a renunta la radacini pentru a incepe, uneori de la 0, intr-o tara aparent mai ofertanta din toate punctele de vedere, este ceva firesc si chiar dezirabil. Romanii in UK vor fi inlocuiti de moldovenii, chinezii sau iranienii din Romania. Nationalismul, prezent atat in Uk cat si in Romania, isi traieste ultimi ani de glorie. Aceasta este varianta optimista, pentru ca intotdeauna exista si o fateta ascunsa, neagra, cu fermenti mesteriosi ai monedei. Asa zisa ciocnire a civilizatiilor poate tara in valmasugul haotic al frustrarilor si pe romanii de pretutindeni. Nu putem decat spera ca elementele extremiste vor fi reduse la tacere, fara a afecta si mai mult drepturile omului.

 

In continuare... romani in UK!

Sunt romanii in UK protejati de statul roman? Sunt protejati de legislatia europeana, insa probabil ca sunt constienti ca Romania nu le poate oferi decat un sprijin teoretic, iar din partea engleza se pot astepta la limitari in ceea ce priveste accesul pe o piata a muncii libera. Cu toate acestea, presiunile sociale si economice vor fi intotdeauna mai puternice decat cele politice.

 


Tags: romanii in uk, romani.co.uk, romani uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu