joi, 1 martie 2012

Iran, revenire economica si specula. Fostul VP al NYSE despre majorarile istorice ale carburantilor

stirileprotv.ro Georges Ugeux, CEO-ul unei importante firme de investitii, publica in Huffington Post un rezumat al actualei situatii privind pretul petrolului si majorarile istorice din ultima saptamana.

Fostul vicepresedinte al Bursei de Valori din New York se declara surprins de cum vina cresterii pretului benzinei pica pe capul Presedintelui Obama.

"Pretul la pompa este fixat de companiile petroliere. Ele detin responsabilitatea colectiva pentru acest gen de produs pe care il distribuie. Cresterea cu 15 pana la 25 de centi a barilului a venit ca un soc pentru tara. Companiile petroliere vor sa creasca profitul printr-o margine echivalenta" spune Ugeux.

Acesta atrage atentia si asupra speculantilor de pe piata. "In aceasta luna, speculantii pariaza nu doar pe petrol, dar si pe benzina. Economistul Ed Yardeni a calculat ca speculantii si-au stabilit pozitii viitoare ce cuprind 43.8% din inventarul american de benzina - un record", citand un articol din Fiscal Times.

Pe langa speculanti, exista si doua alte directii importante pe piata.

Revenirea economica. Pe cat de modesta pare, arata semne clare de crestere si o cerere mai mare pentru produse petroliere. Daca se va consolida, aceasta crestere va duce si la preturi mai mari pentru benzina si motorina.

A doua directie este Iranul. Tarile europene nu mai cumpara petrol din Iran, iar amenintarile Israelului ca va interveni cu sprijin militar din partea Statelor Unite sunt suficiente pentru a agita spiritele.

"Asta e vina nostra. Motivata sau executata politic, situatia curenta poate doar sa creasca preturile. Cei care cumpara azi cu 108$ barilul vor sa-l vanda cu 200$ daca Israelul ataca Iranul" spune Ugeux.

In concluzie, Ugeux mai crede ca, oricat de influent ar fi, Presedintele SUA nu poate modifica pretul petrolului ci mai degraba ar trebui cautata o sursa a majorarilor in Texas si nu la Casa Alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu